به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، در ابتدای این نشست که در دفتر آیت الله سیدهاشم حسینی بوشهری، مدیر حوزه های علمیه کشور، در قم برگزار شد، حجت الاسلام و المسلمین علی همت بناری، مدیر انجمن علمی تعلیم و تربیت به معرفی و تشریح فعالیت ها و تاریخچه تاسیس این انجمن پرداخت و گفت: آسیبشناسی، آفتزدایی و نشاط افزایی در محیطهای علمی و معنوی در زمینه تعلیم و تربیت اسلامی از اهداف تشکیل این انجمن می باشد.
وی با بیان این که در حال حاضر 200 محقق عضو این انجمن هستند، ادامه داد: انجمن تعلیم و تربیت حوزه در عرصه پژوهش و مدیریت علمی، گامهای موثری برداشته و میکوشد با نیازسنجی دقیق و اولویتبندی برنامه ها، از بروز ناهمسوییهای زیانبار و گسستهای خسارتزا جلوگیری کند.
زمینهسازی تعمیق و توسعه پژوهش در عرصه تعلیم و تربیت
مدیر انجمن تعلیم و تربیت اسلامی حوزه، به رویکرد برنامهها و فعالیتهای این انجمن اشاره کرد و یادآور شد: سامانبخشی به امور آموزشی و پژوهشی در زمینه تعلیم و تربیت اسلامی در حوزه، پرورش نیروهای انسانی لایق و کارآمد، زمینهسازی تعمیق و توسعه پژوهش در عرصه تعلیم و تربیت، ایجاد ارتباط بین متخصصان تعلیم و تربیت و نهادهای تربیتی و... از رویکردهای این انجمن میباشد.
حجت الاسلام والمسلمین بناری همچنین شناسائی پژوهشگران رشته تعلیم و تربیت اسلامی و اطلاعرسانی به آنان، ایجاد همکاری با انجمنها و مراکز علمی مربوط در داخل و خارج از کشور، برگزاری گردهماییهای علمی، انتشار کتب و نشریات علمی، ايجاد زمينه براي نظريهپردازي در زمينه تعليم و تربيت، ترغیب و تشویق پژوهشگران و تجلیل از استادان ممتاز و... را از دیگر برنامه ها و فعالیت های انجمن تعلیم و تربیت حوزه برشمرد.
لزوم اجرای طرح نیازسنجی
پس از سخنان مدیر انجمن تعلیم و تربیت حوزه، حجت الاسلام والمسلمین فقیهی، یک از اعضای انجمن نظرات و دیدگاه های خود را در سه بخش مطرح کرد و افزود: آنچه امروز حوزه باید نسبت به آن اهتمام داشته باشد، اجرای طرح نیاز سنجی پژوهشی است.
وی ادامه داد: در قالب طرح نیاز سنجی باید نیاز های کنونی تا یکصد سال آینده حوزه های علمیه شناسایی، دیدگاه علما را دریافت کرده و در سطح 3 و 4 به صورت عناوین پایان نامه برای تحقیق بیشتر به محققان ارائه گردد.
این محقق و پژوهشگر حوزوی ادامه داد: در حال حاضر بیش از 1300 عنوان پژوهشی پیرامون این موضوع در مرحله مقدماتی می باشد تا به زودی برای پژوهش بیشتر علمیاتی شوند.
طرح "مدیریت موفق"
وی، محور دیگر سخن خود را پیرامون مساله طرح مدیریت موفق و الگو بودن، عنوان کرد و گفت: طرح مدیریت موفق و شناسایی مدیران الگو به منظور استفاده از تجربیات موفق آنان و فراگیر شدن آن می باشد؛ چرا که امروز بسیاری از مدارس علمیه از نعمت مدیران موفقی بهره می برند که تجربیاتشان محدود به مدرسه خود می باشد و حال آن که ما می توانیم تجربیات آنان را در سراسر کشور بسط و گسترش دهیم.
حجت الاسلام والمسلمین فقیهی، بحث تعلیم و تربیت را مهم توصیف کرد و افزود: هدف از بعثت انبیا تعلیم و تربیت بوده است و حوزه باید از این عنوان به نحو احسن بهره گیری کند.
وی تصریح کرد: درست است که آنچه در حوزه انجام می شود، مصادیقی از بعث انبیا الهی است، ولی بحث تعلیم و تربیت اسلامی عنایت ویژه و خاص خود را می طلبد.
عضو انجمن تعلیم و تربیت اسلامی حوزه ، خاطرنشان کرد: سال های گذشته موضوع اختصاص یک واحد درسی پیرامون تعلیم و تربیت مطرح شد، ولی چندان مورد استقبال قرار نگرفت و این در حالی است که این درس می تواند سهم بسزایی در تحول حوزه داشته باشد.
لزوم برگزاری کارگاههای علمی تخصصی
حجت الاسلام والمسلمین هاشم پور از دیگر اعضای انجمن تعلیم و تربیت بود که به طرح نظرات خود پرداخت و گفت: امروز نیاز به برنامه های آموزشی و کارگاه های علمی بیشتر احساس می شود.
وی با بیان این که استقبال از برنامه های انجمن تعلیم و تربیت در حوزه علمیه خواهران نسبت به برادران، 10 برابراست، ادامه داد: ما نیاز مند برنامه ای سیستمی هستیم تا مساله مهم تعلیم و تربیت به خوبی تببین گردد.
راه اندازی واحدهای نیاز سنجی
در ادامه حجت الاسلام والمسلمین رزاقی یکی دیگر از اعضای انجمن در سخنانی، با اشاره به این که پیشبرد اهداف تعلیم و تربیت نیازمند ملاحظلات تخصصی است، ابراز داشت: برگزاری کارگاه های تخصصی می تواند در پیشرفت کار موثر باشد.
وی ادامه داد: با توجه به وضعیت موجود باید واحدهای نیاز سنجی و مسئله سنجی در حوزه فعال شود و پس از بررسی نیروهای متخصص، اقدام به پاسخ گویی گردد.
بر پایه این گزارش، در پایان این نشست مقرر شد، طرح ها، برنامه ها و فعالیت های انجمن تعلیم و تربیت برای تعامل بیشتر، به اطلاع معاونتهای تهذیب و آموزش حوزه های علمیه کشور برسد.
یادآور می شود، انجمن تعلیم و تربیت اسلامی حوزه علمیه قم، با کسب مجوز از کمیسیون انجمنهای علمی حوزه، در اواخر سال 1383 و با حضور جمعی از اندیشمندان حوزوی و دانشگاهی آغاز به کار کرده و تاکنون فعالیت های بسیار ارزشمند و قابل توجهی داشته است.
انتهای پیام 313/17